Bağımsız denetim, işletmelerin yıllık finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin, bu tablo ve bilgiler için belirlenen kriterlere uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, genel kabul görmüş bağımsız denetim standartlarında öngörülen gerekli tüm bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak, defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasını ifade eder.
Bağımsız Denetim Nedir?
Neden Bağımsız Denetim?
Gelişen ve büyüyen ekonomik yapıyla beraber büyüyen işletmelerin mali, finansal ve yönetimsel anlamda denetlenmeleri artık zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. İşletmeler Denetim faaliyetini yasaların dayattığı bir zorunluluk olarak düşünmemelidir. Şeffaf, açık ve anlaşılır bilgi en değerli bilgidir ve bu da ancak bağımsız denetimle mümkündür.
Şirket yönetimleri, hissedarlar, çalışanlar, kredi verenler, yatırımcılar ve kamu kurumları için yani işletme ile ilişkili olan tüm kişi ve kurumlar için doğru ve güvenilir bilgi ancak Bağımsız Denetim ile mümkündür.
Bağımsız Denetimin İşletmeye Faydaları Nelerdir?
- Yönetime doğru ve güvenilir bilgi sağlayarak yönetimin güçlü ve zayıf yanlarını görmesini sağlar.
- İşletme yönetimine geleceğe ait stratejik kararlar almasında yardımcı olur.
- İçeriden ve dışarıdan gelebilecek her türlü hile olasılığının önlenmesine yardımcı olur.
- Denetimden geçmiş mali tablolar işletmeye güven duyulmasını sağlar. Bu güven ile düşük maliyetli kredi bulmasını kolaylaştırır.
- Bağımsız dış denetimden geçen bir işletmede tüm ortakların hakları daha iyi korunmuş olur.
Bağımsız Denetimin Hizmetleri
- Bağımsız denetim
Şirketlerin finansal tablolarının ve raporlarının düzenleyici otorite tarafından belirlenen standartlara (TFRS; IFRS gibi) uygunluğu ve doğruluğunun denetlenerek, görüş oluşturulmasını makul güvence verilmesini içermektedir.
- Bağımsız Sınırlı İnceleme
Finansal raporlama sürecinden sorumlu kişilerden bilgi toplanması ve analitik inceleme ile diğer inceleme tekniklerinin uygulanarak sınırlı güvence verilmesini kapsamaktadır.
- Üzerinde Önceden Mutabakata Varılan Prosedürlerin Denetimi
Uygulamaya yönelik bir taahhütname çerçevesinde, bir denetçinin, müşteri şirket ile ilgili üçüncü tarafların üzerinde mutabık kaldıkları denetim prosedürlerini yürüterek fiili bulguların güvence verilmeden raporlanmasıdır.
- Uygunluk Denetimi
Şirketlerin faaliyetlerinin ya da işlemlerinin belirli kanunlara, ilgili mevzuat düzenlemelerine uygunluk derecesi hakkında görüş bildirilmesidir.